Да, наистина египтяните са правили това. Но не са го правили

...
Да, наистина египтяните са правили това. Но не са го правили
Коментари Харесай

За любимите животни: Египтяните бръснели веждите си в памет на котките

Да, в действителност египтяните са правили това. Но не са го правили като знак, че в действителност са обичали своите домашни любимци. В рамките на техния светоглед животните са били възприемани като свещени, играещи значима роля в всекидневието и в религиозното поклонение. Много от тях са били свързвани с избрани богове, с които са имали общи характерности.

Котките били изключително известни . Дори британската дума " cat " произлиза от северноафриканския термин quattah. От скулптури до надгробни рисунки, котките са изобразявани на голям брой предмети, които свидетелстват за възприеманите от тях защитни и свещени качества. Има даже сведения, че котките, притежавани от кралски особи, са били украсявани с първокласни златни бижута.

Но античните египтяни не са почитали котките сами по себе си. " Това, което са правили, е да следят държанието им ", изяснява Антониета Катанзарити, куратор на изложбата " Божествени котки ": Котките на Древен Египет, в NPR. Наблюдавайки техните характерности, като да вземем за пример точност, експанзия или грижовност, античните египтяни са създавали богове по техен облик и сходство. Тази връзка е разказана като сходна на тази с кравата в границите на модерна Индия.

Археолозите считат, че котките са били опитомени за първи път като ефикасна битка с вредителите и отровните змии. Когато котките стават все по-домашни, известността на Бастет - древноегипетската богиня на дома, плодородието и отбраната с котешка глава, употребена за привличане на шанс и отбиване на злите духове - нараства неимоверно. Отглеждането на котките като домашни любимци било натоварено със същите качества. Бастет скоро въодушевила по този начин наречения фетиш към котката, концентриран към Бубастис.



Древните египтяни обичали котките толкоз доста, че ги мумифицирали и погребвали в комплицирани ритуали. Често ги погребвали дружно с техните хора, с цел да се причислят към тях в задгробния живот. Парадоксално е, само че котките са били считани и за подобаващи жертви за боговете.

Тези традиции подтикнали процъфтяваща стопанска система, в която милиони котешки мумии били основани посредством отглеждане и балсамиране на котки за основаване на блага. Националните музеи в Ливърпул оповестяват, че през 1890 година в Ливърпул са били изпратени над 180 000 мумифицирани котки. Като акт на културен геноцид те са продадени, с цел да бъдат употребявани като тор.

В този културен подтекст обезпечаването на благосъстоянието на котките е било от решаващо значение за спечелването на благоволението на бога.

" Ако една къща се възпламени, това, което се случва с котките, е нещо извънредно ", написа Херодот. " Египтяните не си вършат труда да се опитат да потушат пожара, а се разполагат на избрани шпации към къщата и се грижат за котките. " Като се имат поради преобладаващите културни правила, бръсненето на веждите след гибелта на почитана домашна котка е било подобаващ израз на почитание, нужен за обезпечаване на непрекъсната отбрана на Бастет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР